Tribunj

Tribunj
shadow

Tribunj

TRIBUNJ je maleno mjesto na srednjem Jadranu koje odiše mirisima stare Dalmacije, a istovremeno svojim gostima omogućava ispunjavanje suvremenih potreba.
U 15. stoljeće izgrađen je most koji je staro selo povezao s kopnom. U velikoj je mjeri i danas sačuvan konglomerat stare arhitekture stisnute na malenom otočiću.
Povijest Tribunja usko je povezana s gradnjom crkvice sv. Nikole, mjesnog sveca i zaštitnika.
Tamo je danas prelijepi vidikovac ispod kojeg se nalazi borova šuma i plaža Zamalin, a malo dalje su prirodne plaže Sovlja i Bristak.
Iako se odavno okrenu turizmu, Tribunj je i danas ribarsko selo. Mjesne rive uz koje se po povratku sa ribolova, vežu brodovi, miris svježe ribe, rakova i školjki stvaraju poseban ugođaj zaboravljen u mnogim priobalnim krajevima. Gurmanima su pak poznati kvalitetni tribunjski riblji restorani.
Riva je ranu jesen okićena bačvama koje Tribunjci pripremaju za spremanje kvalitetnog domaćeg vina. Ovaj kraj poznat je po vinu i kvalitetnom maslinovom ulju koji se uzgajaju na poljima u tribunjskom zaleđu.
Osim uživanja u zdravoj i kvalitetno spremljenoj hrani, Tribunj svojim gostima danas nudi
preko 2000 ležaja u sobama i apartmanima, 260 vezova u marini, Internet centar i knjižnicu u obnovljenoj staroj crkvici. Na raspolaganju su i pošta, banka i turistički ured.
Tijekom ljeta zabaviti se može na nadaleko poznatim tribunjskim feštama Ribarska noć i tradicionalne Magareće trke (već 43 godine), a krajem kolovoza održava se i kup Tribunja u udičarenju.