Biciklističke staze

shadow

1. Staza Lokva – Plana

Najkraća i najlakša staza. Početak na T-0, na parkiralištu u centru Tribunja. Vozi se asfaltom 2,3 km kada se iza kapelice, a nasuprot Lokve na T-1 skreće desno, a na 3,1 km (T-2) skreće lijevo na makadam (postavljena tabla za biciklističku stazu). Vozi se utabanim makadamom kroz maslinike i vinograde do točke T-3 kada se skreće lijevo, a zatim ravno do izlaska na asfalt. Istim putem povratak u Tribunj.

2. Staza Sovlje – Dvije bunje

Polazak s T-0 za Sovlje. Kod T-4 skretanje lijevo za glavnu cestu. Na T-1 skretanje desno, a kod T-2 lijevo na makadam kao kod staze TRIBUNJ – LOKVA. Kod T-3 skreće se desno i vozi do Krapljanove i Štampalinove bunje. Dalje se vozi bez skretanja sve do ponovnog izlaska na asfalt. Istim putem preko Sovlja povratak u Tribunj.

3. Staza Kozara – Okit – Vodice

Srednje teška staza s usponom na Pišćet. Polazak s T-0, kod T-1 skretanje desno, a kod T-2 ravno, sve asfaltom. Slijedi uspon na Pišćet i mogućnost obilaska lokve Pišćet. Iza podvožnjaka Jadranske magistrale kod T-5 skretanje desno na makadam prema brdu Bušnjak, a onda na T-6 ponovno desno duž brda Kozara. Na 7 km lijevo vidi se turska utvrda. Na točki T-7 izlazi se ponovno na asfalt, a na T-8 može se skrenuti na brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela. Vozi se do Vodica s povratkom u Tribunj.

4. Staza Pišćet – Dubrava

Srednje teška staza s usponom od 110 m na Pišćet. Polazak s T-0, kod T-1 skretanje desno, a kod T-2 ravno, sve asfaltom. Iza podvožnjaka Jadranske magistrale kod T-5 skretanje desno na makadam prema brdu Bušnjak, a onda na T-6 skretanje lijevo pa opet lijevo na T-9. Vozi se kroz maslinike, a na 9 km može se razgledati lokva Buska. Kod T-5 povratak istom stazom u Tribunj.

5. Staza Sopalj – Sv. Ivan – Rimska cisterna

Najduža i najteža staza s usponom na Pišćet i Sopalj. Polazak s T-0 do T-6 kao i kod prethodnih staza. Od T-6 do T-9 vozi se ravno. Slijedi uspon na brdo Sopalj, na T-10 skretanje desno do Tri bunara uz mogućnost uspona pješke na Tursku utvrdu i potom crkva Sv. Ivana. Na T-11 ravno do Rimske cisterne ili skretanjem desno do Vodica i Tribunja. Za one u dobroj kondiciji predlažemo da kod T-10 skrenete lijevo, a kod T-12 desno do lokve Kovča. Kod T-13 možete desno izaći na asfalt do T-11 ili lijevo do T-14 pa desno do arheološkog lokaliteta Mrdakovica (Arauzona). Na T-15 možete lijevo na Rimsku cisternu ili desno do T-11 s povratkom preko Vodica u Tribunj.