Sakralna baština

Iako se smatra da naziv mjesta potječe od riječi Trebunj ili Trebić kojima su poganski Hrvati označavali jesenskog boga sunca, ovo područje ima dugu kršćansku povijest čemu svjedoči bogata sakralna baština. Don Krsto Stošić u svojoj knjizi „Sela šibenskog kotara” piše kako je Tribunj (tada Jurjevgrad) krajem 13. stoljeća za osnivanja šibenske biskupije pripadao župi Ivinj, ali se 1460. izdvojio u zasebnu župu.

Crkva pohoda blažene djevice marije

Najstarija je crkvica Pohoda blažene Djevice Marije smještena u Vrtlima i podignuta 1435. godine, a danas se povremeno koristi za izložbe. Misno slavlje služi se samo 8. rujna na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Zaštićena je kao spomenik kulture.

shadow
Crkva sv. Nikole - Tribunj

Jedan od najprepoznatljivijih motiva Tribunja je crkvica Sv. Nikole s pripadajućim starim grobljem smještena na istoimenom brdu unutar mjesta. U Šematizmu šibenske biskupije zabilježeno je da ju je podignuo Šimun Šižgorić 1452., ali čini se da nije građena prije 1475. godine zbog nedostataka sredstava.
U prošlosti je služila kao župna crkva o čemu svjedoči Običajnik Župne Cerkve S. Nikole u Tribunju, izdan 1860. godine u Zadru. Na stazi koja vodi do vrha brda postavljene su i uređene kapelice koje u korizmeno vrijeme služe kao postaje križnog puta.
Misno slavlje se svake godine održava na blagdan Sv. Nikole koji je ujedno zaštitnik mjesta i Općine, a zbog atraktivne lokacije sve više parova iz cijele Hrvatske odlučuje se na vjenčanje upravo unutar te crkvice. Pod zaštitom je kao spomenik kulture.

shadow
Unutrašnjost crkve Sv. Marije

Na poluotoku odmah uz župni dvor stoji crkvica Sv. Marije koja datira iz 1732., a obnovljena je 2002. godine i danas je Kulturna udruga Tribunj koristi za predstave, izložbe i koncerte.

shadow
Župna crkva Velike Gospe

Najmlađa od svih jest župna crkva Velike Gospe izgrađena od bijelog kamena u periodu od 1883. – 1885.
Smještena je u podnožju brda Sv. Nikole nasuprot poluotočiću i zaštićena je kao spomenik kulture.

shadow